Is geld lenen wel makkelijker geworden?

Er wordt vaak gesteld dat geld lenen makkelijker geworden is de laatste jaren. Er is meer aanbod, er zijn meer mogelijkheden en het is makkelijker om via het internet een lening aan te schaffen. Maar is het lenen van geld wel echt eenvoudiger geworden? Verschillende consumenten vinden van niet. Zij vinden het lastig om de best mogelijke constructie te vinden voor een lening en wanneer zij deze eenmaal hebben, is het alsnog de vraag welke aanbieder het beste bij deze lening past. Het aantal mogelijkheden is enorm en blijft groeien, maar een goed overzicht is er vaak niet meer. Dat begint een steeds groter probleem te worden.

Welke lening?

Er zijn kredieten, aankoop op afbetaling, uitstel van betalingen, leningen en nog veel meer vormen die allemaal geschikt lijken voor de gemiddelde consument. Wie even snel geld nodig heeft, die kan eenvoudig verdwalen in het grote aantal mogelijkheden dat direct beschikbaar is. Het internet heeft het wat dat betreft geld lenen niet makkelijker gemaakt. Waar je vroeger gewoon aanklopte bij de eigen bank om de mogelijkheden door te nemen, kun je nu tientallen websites vinden van bedrijven die je direct kunnen voorzien van een lening of een krediet. Daardoor raken we de weg steeds sneller kwijt. Op zich is dat het probleem overigens niet. Het probleem ligt in het feit dat het steeds moeilijker wordt om de lening te vinden die het beste bij ons past, waardoor we vaak veel te veel betalen voor de lening.

geld-lenen-goedkoop

Verstandig beslissen door te simuleren

Het is verstandig om de tijd te nemen om de verschillende vormen naast elkaar te leggen. Let daarbij vooral op de vraag welke van de constructies het meest goedkoop is, en welke de beste voorwaarde heeft voor jouw persoonlijke situatie. Kun je spaargeld apart houden, dan kun je kiezen voor een kortere looptijd  bij geld lenen waardoor de rente lager uitvalt. Je hebt immers een buffer voor het moment dat het verkeerd zou kunnen gaan. Heb je geen enkele buffer maar heb je de investering wel nodig om meer ruimte te krijgen, kies dan voor een langere looptijd zodat de maandelijks te betalen bedragen wat lager uitvallen. Wanneer je op deze manier de mogelijkheden naast elkaar legt, zal het makkelijker worden om de opties goed te doorzien en te achterhalen wat er bij jou past. Geld lenen is dan niet makkelijker geworden, maar wel een stuk goedkoper vergeleken met de situatie van eerder.