uitgeverij521.nl

Blogmagazine

Verlichting besparen?

Het belangrijkste doel van verlichting is om dingen zichtbaar te maken. Maar de helderheid, de kleur van het licht en het ontwerp van de armaturen beïnvloeden ook de sfeer van een kamer.

Om een aangename sfeer te creëren is vaak een combinatie van verschillende LED armaturen, lampen en spotverlichting benodigd. Afhankelijk van het doel moet er altijd een onderscheid gemaakt worden tussen basis verlichting en accent verlichting. Ook is er op bepaalde plaatsen, zoals trappen en gangen, voldoende helder licht nodig voor onze veiligheid.

Buitenverlichting

Als het gaat om buitenverlichting is veiligheid een belangrijke factor. De verlichting voor buiten is in veel gevallen beperkt tot de verlichting van de entree, het terras en de tuin.

De buitenverlichting is erg belangrijk zodat bewoners en gasten hun weg naar de entree kunnen vinden. Daarnaast is verlichting ook bedoeld om inbrekers af te schrikken en uiteraard om de aandacht van het huis te trekken. Door het gebruik van armaturen met bewegingssensoren, kan het energieverbruik bovendien effectief worden geregeld en kunnen er dus kosten bespaard worden.

Spaarlampen

Spaarlampen zijn energiezuiniger dan gloeilampen en gaan ook veel langer mee. Veelvuldig aan en uit zetten vermindert de levensduur daarentegen wel snel. Deze lampen zijn er met E27/E14 (schroeffitting) en steekfitting. Spaarlampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen. Zeer warm wit (2700K) wordt veel gebruikt in huishoudens, warm wit (3000K) in hotels/restaurants, natuurlijk wit (4000K) op kantoor en daglicht wit (6500K) wordt toegepast in industriële omgevingen. De spaarlampen zijn ontwikkeld om energie te besparen, maar is tegenwoordig ingehaald door LED.

Led verlichting

Tegenwoordig zijn bijna alle lampen vervangbaar door LED lampen. De aanschaf van LED-lampen verdien je in de meeste gevallen binnen een jaar terug. Daarnaast staan LED-lichtbronnen bekend om hun duurzaamheid: een lange levensduur, laag energieverbruik en lage warmteontwikkeling. In vergelijking tot halogeen- en gloeilampen gaan LED lampen 50x langer mee en bespaar je tot wel 90% op uw energiekosten. LED-verlichting is erg robuust en verkrijgbaar in alle denkbare lichtkleuren: van (zeer) warm wit tot daglicht.

Verder heb je ook led downlights. Downlights zijn inbouwarmaturen die in het plafond geplaatst worden. Ze hebben gestandaardiseerde zaagmaten, waardoor installatie eenvoudig is. Downlighters worden voor meerdere toepassingen gebruikt in onder andere: gangpaden, circulatiegebieden en op kantoor. LED downlights zijn LED geïntegreerd, waardoor ze weinig energie verbruiken en een lange levensduur hebben.

Halogeen lampen

De halogeenlampen zijn beschikbaar met verschillende fittingen en vormen. De lichtkleur die de lampen uitstralen is warm wit of natuurlijk wit. Dit type lamp wordt na verloop van tijd niet zwart van binnen waardoor het licht altijd mooi helder blijft. Dit wordt met een hoge kleurweergave nogmaals benadrukt. Bovendien zijn deze modellen allemaal dimbaar.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2020 uitgeverij521.nl

Thema door Anders Norén