uitgeverij521.nl

Blogmagazine

Onderhoud van LP’s

Er is niks lekkerder dan het beluisteren van een goede plaat. En dan natuurlijk het liefst in de vorm van een LP. Het blijft een unieke manier van muziek luisteren, ook al is de technologie hier al ver voorbij. De zachte kraakjes en de naald die door de groeven glijdt, tot je de plaat letterlijk hebt grijsgedraaid. De LP is een kwetsbaar object waar je goed voor moet zorgen. Daarom geven we in dit blog tips voor het onderhouden van jouw LP’s.

Omgaan

Het begint bij de basis: namelijk hoe je omgaat met de LP’s. Je schuift de lp uit de hoes zonder hierbij het zwarte aan te raken en zodra het label in het midden zichtbaar wordt steun je met je ring-, middel- en wijsvinger. Met je duim steun je op de zijkant van de plaat, zodat deze stabiel ligt zonder het zwarte aan te raken en vingervlekken achter te laten. Om hem op de speler te leggen kan je hem met beide handen aan de zijkant pakken zonder de platte kant aan te raken.

Hoezen

Niet alleen de LP zelf, maar ook de hoes eromheen moet goed beschermt worden. Dit is tenslotte het sierobject. Zonder goede bescherming zullen de hoekjes van de cover vouwen of slijten en uiteindelijk zelfs loslaten. Dit alles is makkelijk te voorkomen met LP hoezen. Deze verpakkingszakjes zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo heb je de goedkopere versie die minder helder doorschijnt, maar ook de duurdere versie waarbij je niet door zult hebben dat er überhaupt een hoes omheen zit. Ook voor verkoop zijn speciale hoezen verkrijgbaar. Hierbij zit een plakrandje, waardoor je jouw verkochte LP op een nette en professionele wijze kunt versturen.

Schoonmaak                                                                                     

Voor het spelen is het van belang om de stof van de plaat te halen. Dit kan met een speciale platenborstel. Deze zal met zijn anti statische werking de stof van de plaat schuiven wat beter is voor de naald maar ook voor het geluid.

Mocht het zo zijn dat de LP echt vies is, kan je dit op een speciale manier reinigen. Hiervoor kan je een schoonmaakkit aanschaffen. Hierbij zit vloeistof en een houder. Je plaatst de LP in de houder en met de speciale vloeistof is het binnen de kortste keren weer helemaal gereinigd.

Bewaar je LP’s op een goede manier, dan kun je er eindeloos van genieten. Ondanks de nieuwste technologieën blijft het draaien van een LP een sfeervolle gebeurtenis. Wees er zuinig op!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 uitgeverij521.nl

Thema door Anders Norén